Όπως αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό μήνυμα πρόσκλησης, εμείς, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διερευνούμε το κοινωνικοοικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό προφίλ των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Θα σας δοθούν κάποιες ερωτήσεις για να απαντήσετε σχετικά με τις εμπειρίες σας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους δεσμούς σας με την Ελλάδα, την πολιτική σας ταυτότητα και τα μελλοντικά σας σχέδια. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις και διεξάγεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της Ελληνικής Διασποράς που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ερευνά τη σχέση Ελλάδας με τη διασπορά της στο σημερινό πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και ευρύτερα. Επιπροσθέτως, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική διασπορά μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό και οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και τους τρόπους αλληλεπίδρασης του ελληνικού κράτους, και της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με τη διασπορά. Ο επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Δρ. Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του κολεγίου St Antony’s στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σας επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή σας είναι απολύτως εθελοντική. Προτού υποβάλετε τις απαντήσεις σας στο τέλος του ερωτηματολογίου μπορείτε να αποσυρθείτε οποιαδήποτε στιγμή και για οποιονδήποτε λόγο κλείνοντας το πρόγραμμα περιήγησης. Σε αυτή τη περίπτωση τα δεδομένα σας θα διαγραφούν. Ωστόσο, μπορούμε να αποζημιώσουμε μόνο τους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν την έρευνα.

Μπορεί να έχετε προσκληθεί απευθείας από κάποιο μέλος της ερευνητικής μας ομάδας ή, σύμφωνα με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας RDS, από κάποια/ον γνωστή/ό σας ελληνικής καταγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ήδη συμμετάσχει στην έρευνα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία δειγματοληψίας RDS μπορείτε να βρείτε εδώ.

Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα λάβετε £10. Επίσης, θα λάβετε £10 για κάθε συμμετεχόντα που έχετε προσκαλέσει στην έρευνα ο/η οποίος/α θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο το αργότερο 10 μέρες μετά από εσάς. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων που μπορείτε να προσκαλέσετε στην έρευνα είναι τέσσερις και συνεπώς το ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι £50. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πρόσκλησης συμμετεχόντων θα σταματήσει όταν συμπληρωθεί ένα δείγμα 1.000 ερωτηθέντων. Κατά συνέπεια, οι τελευταίοι ερωτόμενοι δεν θα κληθούν να προσκαλέσουν συμμετέχοντες και θα αποζημιωθούν μόνο για την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου.

Θα λάβετε το ποσό από την εταιρεία VEX μέσω ηλεκτρονικής κάρτας δώρου την οποία μπορείτε να εξαργυρώσετε σε κατάστημα της επιλογής σας στο Ηνωμένο Βασίλειου. Η δωροκάρτα θα σας αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός 40 ημερών από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το λογισμικό Qualtrics είναι οι διαχειριστές των δεδομένων με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα. Από τις απαντήσεις σας, για τις οποίες θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες ώστε να τις διατηρήσουμε εμπιστευτικές, θα αφαιρεθούν όποια στοιχεία θα μπορούσαν να σας ταυτοποιήσουν και θα προστεθούν σε μια πλήρως ανώνυμη βάση δεδομένων προς ανάλυση. Τα ανώνυμα ερευνητικά δεδομένα θα αποθηκευτούν για τουλάχιστον τρία έτη μετά τη δημοσίευση της αναλυσής σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την ελάχιστη περίοδο διατήρησης ερευνητικών δεδομένων και αρχείων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με τη θρησκευτική πρακτική, τις πολιτικές απόψεις και το εισόδημα είναι προαιρετικά στο ερωτηματολόγιο.

Η αρχική βάση δεδομένων στην πλατφόρμα έρευνας Qualtrics που θα περιλαμβάνει και προσωπικά δεδομένα (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούνται για την αποζημίωση των συμμετεχόντων και διευθύνσεις IP που θα ανακτηθούν από το λογισμικό έρευνας Qualtrics για τον έλεγχο πολλαπλών απαντήσεων από ερωτηθέντες που προσπαθούν να αυξήσουν την αμοιβή τους) προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης και θα είναι προσπελάσιμη μόνο από την ερευνητική ομάδα του έργου «Ελληνική Διασπορά». Η αρχική αυτή βάση δεδομένων με τα προσωπικά δεδομένα θα παραμείνει απόρρητη, δεν θα εξαχθεί ούτε θα διαβιβαστεί και θα διαγραφεί πλήρως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα τον Μάιο 2019. Σε περίπτωση που έχουμε τη συγκαταθεσή σας ώστε να σας προσεγγίσουμε στο μέλλον για συμπληρωματική έρευνα, η ηλεκτρονική σας διεύθυνση θα αποθηκευτεί για 3 χρόνια ξεχωριστά από τη ανώνυμη βάση σε αρχείο με περιορισμένη πρόσβαση προστατευµένη µε συνθηµατικό σε πανεπιστημιακό Η/Υ του υπεύθυνου του προγράμματος Δρ Όθων Αναστασάκη.

Η εταιρεία VEX, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη διεκπεραίωση των αποζημίωσή σας και συμμορφώνεται με τον νέο Ευρωπαικό Γενικό Κανονισμό Προστασία Δεδομένω (GDPR), θα λάβει την ηλεκτρονική σας διεύθυνση προκειμένου να σας σταλεί η ηλεκτρονική κάρτα δώρου. Η διευθύνση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας θα χρησιμοποιηθεί από την VEX μόνο για την πληρωμή της αποζημίωσης και θα διαγραφεί μόλις ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων. Κανένα άλλο δεδομένο δεν θα αποθηκευθεί στο λογισμικό της VEX. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν θα λάβουν επιπλέον ηλεκτρονικά μηνύματα για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς από την VEX.

Το πανεπιστήμιο θα επεξεργαστεί τα προσωπικά σας δεδομένα μόνο για τους ερευνητικούς σκοπούς που περιγράφηκαν ανωτέρω. Η έρευνα διενεργείται προκειμένου να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και θα θέλαμε την άδειά σας προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τα ανώνυμα δεδομένα σας σε μελλοντικές έρευνες ή να διαμοιράσουμε τα δεδομένα στην ακαδημαϊκή κοινότητα (π.χ. σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων). Κάθε προσωπική πληροφορία που θα μπορούσε να σας ταυτοποιήσει θα αφαιρεθεί πριν να διαμοιραστούν ή δημοσιοποιηθούν τα δεδομένα.

Aρμόδια μέλη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα ώστε να παρακολουθήσουν, να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από το νόμο κανόνες. Το συγκεκριμένο έργο έχει ελεγχθεί και έχει πάρει την έγκριση για την τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας από την Επιτροπή Ηθικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με αριθμό πρωτοκόλλου R59350/RE001.

Αν σας προβληματίζει κάτι στη συγκεκριμένη έρευνα μπορείτε να απευθυνθείτε στον ερευνητή Μανώλη Πρατσινάκη, manolis.pratsinakis@politics.ox.ac.uk, 01865274599, ο οποίος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να σας απαντήσει σε κάθε ερώτημα. Ο ερευνητής θα μελετήσει τον προβληματισμό σας και μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες θα σας δώσει απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει. Αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι από την απάντηση ή επιθυμείτε να υποβάλετε επίσημο αίτημα παραπόνων, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον αρμόδιο Πρόεδρο της Επιτροπής Ηθικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Email: ethics@socsci.ox.ac.uk Διεύθυνση: Research Services, University of Oxford, Wellington Square, Oxford OX1 2JD OR.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνέδρια και σεμινάρια, θα δημοσιευθούν σε ακαδημαϊκά περιοδικά και βιβλία όπως και σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε. Μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του έργου και να επιλέξετε να λάβετε την έκθεση με τα ευρήματα της έρευνας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

As mentioned in the recruitment email, we, the University of Oxford in collaboration are investigating the socioeconomic, political and cultural profile of the Greeks in the UK as well as their ties with Greece. You will be given some questions to answer about your experiences in the UK, your ties with Greece, your political identity and future plans. It should take about 25 minutes. No background knowledge is required. The survey is funded by the research and policy institute diaNEOsis and takes place in the context of a broader Greek Diaspora Project at the University of Oxford which explores the relationship between Greece and its diaspora in the current context of economic crisis and beyond. It further investigates how the Greek diaspora can affect Greece's political and economic transformation and explores ways for the Greek state, economy and society to interact with its diaspora. The principal researcher is Dr Othon Anastasakis who is attached to the St Antony’s College at the University of Oxford.

Please note that your participation is voluntary. You may withdraw at any point during the questionnaire for any reason, before submitting your answers, by closing the browser, in which case your data will be erased. However, we are only able to reimburse participants who complete the full survey.

You may have been invited directly by one of the research team or, in accordance with the respondent driven sampling methodology, you may have been invited by one of your Greek acquaintances in the UK who has already participated in the survey. You are free to withdraw from the survey at any time. More information about the RDS sampling methodology can be found here 

For completing the questionnaire, you will receive £10. You will also receive £10 for each referred participant who fully meets the inclusion criteria and has fully completed the survey within 10 days after you have completed the questionnaire. The maximum number of participants that you can invite to the survey is four, and thus the maximum amount of compensation is £50. The process of participant recruitment will stop when we reach a sample of 1,000 respondents. As a result, the last respondents will not be asked to invite participants and will be only reimbursed for the completion of the survey.

You will receive the amount via a gift e-voucher which will be sent to you by email via the VEX company and which you can redeem in a store of your choice in the UK. You will receive the payment within 40 days after you have filled in the questionnaire.

The University of Oxford and Qualtrics are the data controllers with respect to your personal data, and as such will determine how your personal data is used in the study. Your answers will be added in a fully anonymized data set, which will be analysed, and we will use all reasonable endeavours to keep them confidential. The anonymized research data will be stored for a minimum of three years after publication or public release to meet the minimum retention period for research data and records of the University of Oxford. Sensitive questions concerning religious behaviour, political opinion, and income are optional in the questionnaire.

The primary data set that will include personal data (email addresses used for the remuneration and IP addresses retrieved by the survey software Qualtrics to control for potential duplicated and fraudulent responses by respondents trying to increase their remuneration)   will be securely stored in a password protected electronic format in the survey platform Qualtrics and it will be only accessible to the GDP research team. This primary data set with the personal data will not be shared or transferred and will be permanently erased when the survey is complete in May 2019. In case you will consent in being approached for a follow-up study, your email account will be stored separately from the data set for a period of 3 years as a password encrypted file at the University personal computer of the principal investigator of the project Dr Othon Anastasakis.

The GDPR compliant company VEX rewards will be given your email addresses for the purposes of reimbursing you with an e-gift card. Email accounts will be used in the VEX rewards platform only for the payment of your remuneration and will be deleted when the data collection is concluded. No other data will be transferred or stored to VEX program. Respondent will not they get any additional/marketing emails from VEX as a consequence of taking part in the survey. The University will process your personal data for the purpose of the research outlined above. Research is a task that we perform in the public interest. We would like your permission to use your anonymised data in future studies, and to share data with other researchers (e.g. in online databases). Any personal information that could identify you will be removed or changed before files are shared with other researchers or results are made public.

Responsible members of the University of Oxford may be given access to data for monitoring and/or audit of the study to ensure we are complying with guidelines, or as otherwise required by law.

This project has been reviewed by, and received ethics clearance through, the University of Oxford Central University Research Ethics Committee R59350/RE001.

If you have a concern about any aspect of this project, please speak to the researcher Manolis Pratsinakis, manolis.pratsinakis@politics.ox.ac.uk, 01865274599 who will do his best to answer your query. The researcher should acknowledge your concern within 10 working days and give you an indication of how they intend to deal with it. If you remain unhappy or wish to make a formal complaint, please contact the relevant Chair of the Research Ethics Committee at the University of Oxford: Chair, Social Sciences & Humanities Interdivisional Research Ethics Committee; Email: ethics@socsci.ox.ac.uk; Address: Research Services, University of Oxford, Wellington Square, Oxford OX1 2JD OR. The Chair will seek to resolve the matter in a reasonably expeditious manner.

The survey results will be presented in conferences and workshops published in academic journals and books as well as disseminated through Greek and international media. You can be informed via the website of the project and may opt-in for receiving the report with the survey findings via email.